Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorRodriguez, Joaquin
dc.contributor.authorHaraldsen, Frank
dc.date.accessioned2011-02-22T13:46:47Z
dc.date.available2011-02-22T13:46:47Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.citationØkonomiske analyser, Årg. 24, nr 4 (2005), S. 42-49en_US
dc.identifier.issn1504-5625
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/178814
dc.descriptionØkonomiske analyser er tilgjengelige via www.ssb.noen_US
dc.description.abstractStatistisk sentralbyrå benytter fra og med augustindeksen 2005 strekkodedata i full skala til å beregne delindeksen for matvarer og alkoholfrie drikkevarer i konsumprisindeksen (KPI). Dette innebærer at denne delindeksen går fra å måle prisene på omkring 250 representantvarer til å måle prisene på over 14 000 varer. Disse blir vektet sammen ut fra salget av de ulike varene, noe som gir mer detaljerte vekter enn tidligere i matvareindeksen. Hovedelementer i den nye matvareindeksen er et nytt utvalg der butikkene er stratifisert etter butikkjede og profil, hvor tilnærmet alle varer som omsettes i markedet inngår. Et nytt nivå er introdusert i konsumklassifiseringen og indekser på dette nivået beregnes ved Fisher-formelen med månedlig kjeding. En annen fordel er at oppgavebyrden for butikkene blir langt mindre enn tidligere på grunn av automatiserte rutiner for elektronisk rapportering. Den nye metoden gir større månedlige prisvariasjoner, spesielt for varer med mye sesongvariasjon i forbruk og priser.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherStatistisk sentralbyråen_US
dc.subjectMatvareindekseren_US
dc.subjectKonsumprisindekseren_US
dc.subjectStrekkodedataen_US
dc.titleDen nye matvareindeksen : bruk av strekkodedata i konsumprisindeksenen_US
dc.typeJournal articleen_US
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Economics: 210en_US
dc.source.pagenumber42-49en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel