Ny beregningsmetode for prisindeks for matvarer og alkoholfrie drikkevarer i KPI
Working paper

View/ Open
Date
2021-02Metadata
Show full item recordCollections
- Notater / Documents [887]
Abstract
Fra og med publisering av konsumprisindeksen (KPI) for januar 2021 innfører SSB
ny beregningsmetode for prisindeksen for matvarer og alkoholfrie drikkevarer.
Prisindeksen utgjør 11,9 prosent av KPI for året 2020 og er en av de varegruppene
som veier tyngst. Denne omleggingen er del av et større arbeid som har vurdert
nyutviklede beregningsmetoder basert på strekkodedata med særlig vekt på gode
løsninger for varegrupper hvor varene har kort levetid. Hovedformålet for
analysearbeidet har vært å implementere en beregningsmetode som fungerer på
tvers av ulike varegrupper i KPI, inkluderer omsetningsandeler på detaljert nivå
samt fanger opp nye varer så raskt som mulig. Multilaterale beregningsmetoder
anses nå som den beste tilnærmingen for dette. Multilateral metode avviker fra
tradisjonell prisstatistikk metodikk ved at flere enn to perioder ligger til grunn for
beregningene.
SSB har lang historie med bruk av strekkodedata fra dagligvarebransjen i KPI. Ett
første steg for bruk av multilateral beregningsmetode i KPI er derfor å innføre
metoden for prisindeksen for matvarer og alkoholfrie drikkevarer.
Det er mange valg som må tas ved innføring av en slik beregningsmetode, valg av
multilateral beregningsmetode kan mer anses som et slags rammeverk. Det skal tas
avgjørelser vedrørende indeksformel, varenivådefinering, definering og kjeding av
tidsvinduer samt aggregeringsstruktur.
Seksjon for prisstatistikk har valgt å innføre et GEKS rammeverk basert på
bilaterale Törnqvist prisindekser, såkalte CCDI prisindekser, som utnytter
rullerende 25 måneders tidsvinduer og som kjedes sammen på midten av
tidsvinduet («half splice» metoden). Denne metoden er identisk med metoden som
statistikkbyrået i Belgia innførte fra og med 2020. Selv om testing av multilaterale
beregningsmetoder er igangsatt i flere land er det kun et fåtall land som har
implementert multilaterale prisindekser i en eller annen form i sine offisielle
konsumprisindekser. Fra og med indeks for januar 2021 endrer SSB også
aggregeringsstrukturen i prisindeks for matvarer og alkoholfrie drikkevarer ved å
aggregere over butikker innad i samme butikk-kjede.
Analyser som er gjort for å sammenligne dagens metode mot ny metode, for
perioden 2017-2020, viser at multilateral beregningsmetode bidrar til å trekke
prisveksten for matvarer og alkoholfrie drikkevarer noe opp hele perioden sett
under ett. Endret aggregeringsstruktur, alt annet likt, ser ut til å ha liten betydning
på aggregert nivå. Ser man nærmere på avviket mellom offisiell og ny metode
synes det å være et engangsbrudd i starten av 2020 der dagens offisielle metode ser
ut til å legge seg klart under prisindeks for ny metode. Dette kan trolig ses i
sammenheng med koronapandemien og et særs endret konsummønster ved
pandemiens start. Med unntak av denne perioden ser det ut til å være mindre
forskjeller i prisutviklingen mellom metodene for matvarer og alkoholfrie
drikkevarer samlet sett. For varegrupper på lavere nivå kan det være større
forskjeller.