Velgerundersøkelsen 2015. Dokumentasjonsrapport
Working paper
Published version
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2461090Utgivelsesdato
2016-08-19Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Notater / Documents [692]
Sammendrag
SSB gjennomførte høsten 2015 en undersøkelse om valg i etterkant av kommunestyre- og fylkestingsvalget 14. september 2015. Formålet med undersøkelsen var å skaffe statistikk og kunnskap om ulike gruppers politiske deltakelse, partipreferanse, politiske holdninger og velgeratferd.
Undersøkelsen er en videreføring av tidligere undersøkelser SSB har utført, finansiert av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD). Formålet har vært å supplere de ordinære valgundersøkelsene for å kunne si mer om velgeratferd blant utenlandske statsborgere og norske statsborgere med innvandrerbakgrunn.
I 2015 la SSB om designet på undersøkelsen fra hovedsakelig å være en telefonintervjuundersøkelse til å bli en selvadministrert web- og papirundersøkelse. Ved at respondentene selv fyller ut skjemaet, hadde vi mulighet til å kontakte langt flere enn det som er mulig ved en intervjueradministrert undersøkelse fordi kostnadene per respondent blir lavere. Dette ga oss mulighet til å sammenligne et stort utvalg av personer med norsk bakgrunn med personer med innvandrerbakgrunn i én og samme undersøkelse. I og med at dette er en helt identisk valgundersøkelse, kan vi nå sammenligne samme spørsmål i alle grupper.
Invitasjonsbrev, med lenke til det elektroniske spørreskjemaet, ble sendt til 18 181 respondenter. Noen utvalgte grupper fikk tilbud om å svare på papir. Det elektroniske spørreskjemaet ble oversatt til fem språk, i tillegg til norsk. Til sammen svarte 6350 personer, noe som tilsvarer en svarprosent på 35.
I bruttoutvalget hadde vi en overrepresentasjon av førstegangsvelgere, personer med innvandrerbakgrunn og utenlandske statsborgere. Frafallet i undersøkelsen var spesielt stort blant personer med lav utdanning og med landbakgrunn fra utenom Europa. Nettoutvalget ble vektet for utvalgs- og frafallskjevheter. Vektene ble
kalibrert mot kjønn, alder, utdanning, landbakgrunn, region og hvilket parti man stemte på.